Feedback formulierBereik je dromen dankzij yoga

Hoe kan het toch dat mensen met enorme passie er toch vaak niet in slagen hun droom te verwezenlijken?

We zien het regelmatig op tv. Man, vrouw en kinderen vertrekken vol goede moed naar het buitenland om de lang gekoesterde droom te gaan vervullen. En hoewel de onderneming vaak amusante tv oplevert, bereiken de hoofdpersonen zelden hun doel.

Wat heeft yoga nu te maken met het bereiken bereiken van een droom? Uit eigen ervaring weet ik: super veel!

Door yoga heb ik niet alleen mijn lichaamsgrenzen goed leren kennen (zie het artikel over zelfvertrouwen), maar ook mijn eigen levensmentaliteit. Hoe je met jezelf omgaat op een yogamat reflecteert vaak de instelling die je hebt in het dagelijks leven.

Zes manieren waarop yoga je kan leren je doelen te bereiken:

1. Visie

Elke droom begint met een beeld of idee. Wanneer je de hele dag als een druk bezette duizendpoot door het leven dendert, is er geen ruimte meer voor creativiteit en nieuwe ideeën.

Yoga brengt je terug naar je innerlijke stilte. Wanneer er rust in het hoofd is, ontstaat er ineens ruimte voor verlangens en toekomstvisies. Het is niet voor niets dat de meest briljante inzichten voor eigen ondernemingen vaak tijdens een vakantie ontstaan.

2. Focus!

Een van de belangrijkste elementen van het realiseren van je droom is weten waar je intentie ligt om je daar vervolgens volledig op te concentreren. Je laat je door niets of niemand meer afleiden om jouw doel te bereiken.

Wanneer je in een yogahouding je aandacht verliest zul je je balans verliezen of jezelf bezeren omdat je lichaamssignalen negeert. Het is daarom ook een bewezen feit dat yoga je concentratievermogen buitengewoon vergroot (zie ook het artikel over yoga en ADHD).

3. Realistisch

Het is belangrijk groots te kunnen dromen, maar de eerste stap daar naartoe zal feitelijk genomen moeten worden. Een droom over een beukennoten plantage in Frankrijk blijft een droom wanneer je niets over beukennootjes weet of de taal niet spreekt. Yoga leert je reële en veilige stappen te maken.

Tenzij je een beroep als acrobaat hebt is de kans aanzienlijk klein dat je tijdens je eerste yogales de houdingen voor meer gevorderde beoefenaars kunt uitvoeren. Je leert echter met geduld een fundering op te bouwen waardoor je ineens op een dag wel de asana te pakken hebt.

femke detox yoga Bereik je dromen dankzij yoga

Femke na een bergbeklimming van 24 kilometer (in India)

4. Leren omgaan met tegenslagen

Nederlands favoriete jurylid Berry Stevens zei het ooit al: ‘Doorgaan, vooral doorgaan!’. Veel mensen denken vaak dat ze een droombaan of creatie in de schoot krijgen geworpen. Aan een droom gaan vele keren vallen (en opstaan) vooraf.

Hoe reageer je als een bepaalde asana niet meteen lukt? Gooi je de handdoek (of yogamat) in de ring en laat het hele avontuur voor wat het is? Duw je koppig door totdat je uiteindelijk jezelf vertraagt door een enorme blessure? Of kun je zeggen: ‘Hé vandaag lukte het even niet, maar morgen ga ik het weer proberen!’

5. Vergroot je talent, niet je struikelblok

Een van de belangrijkste dingen die een leraar me ooit vertelde is: ‘Femke ik wil niet dat jij van jouw zessen achten gaat maken, maar van je achten tienen!’. Ik was destijds te hard bezig met goed willen zijn in alles.

Iedereen heeft een natuurtalent. Mediamagnaat John de Mol een baan bij het Nationaal Ballet aanbieden zet hoogst waarschijnlijk geen zoden aan de dijk – het is wellicht wel een leuk idee voor een nieuw tv programma icon wink Bereik je dromen dankzij yoga

Er zullen altijd yogahoudingen zijn waar je van nature goed in bent en andere die simpelweg minder makkelijk gaan door de flexibiliteit in je spieren, de stand van je bekken of de vorm van je wervelkolom. Ontwikkel je in de richtingen die het lichaam toejuicht en door middel van kleine stappen kun je lichaamsgebieden met meer weerstand eren en leren respecteren.

6. Durf je angsten onder ogen te zien

Fotografe Patricia Steur zei het recentelijk in Happinez magazine: ‘Angst is je slechtste raadgever, lef je beste leermeester’. Durf je eigen angsten onder ogen te zien. Wat beperkt je? Wat staat er nog tussen jou en de droom in?

Ik heb heb het mensen vaak tijdens een yogales horen zeggen: ‘ik ga écht niet op m’m hoofd staan (schouderstand), dat durf ik echt niet!’ En opeens na een paar lessen durven zij dit wel, wat dan terecht als een enorme overwinning voelt.

Dus begin vandaag nog met het realiseren van je dromen, begin met yoga! Of lees hieronder meer:

shutterstock 101876947a2 150x150 Bereik je dromen dankzij yoga

Een mensenleven bestaat uit slechts een paar duizend weekenden. De meest succesvolle mensen weten deze weekenden optimaal te benutten. Zij verdoen ze niet aan schoonmaakklusjes en andere verplichtingen.  Lees meer

mindfulness detox 150x150 Bereik je dromen dankzij yoga

Dat je niet hoeft te verzanden in zweverig, humorloos geneuzel als het over mediteren gaat, bewijst schrijver en neurowetenschapper Sam Harris. Met zijn nuchtere blik op meditatie en mindfulness, kreeg hij het zelfs voor elkaar om een zaal met 4000 atheïsten,... Lees meer

yoga droom detox1 150x150 Bereik je dromen dankzij yoga

Hoe kan het toch dat mensen met enorme passie er toch vaak niet in slagen hun droom te verwezenlijken? We zien het regelmatig op tv. Man, vrouw en kinderen vertrekken vol goede moed naar het buitenland om de lang gekoesterde droom te gaan vervullen. En hoewel de... Lees meer

bewegen detox 150x150 Bereik je dromen dankzij yoga

Bewegen is een belangrijke manier om het lichaam en geest te detoxen. Voldoende bewegen werkt zelfs anti-depressief en geeft energie.  Onlangs schreven onderzoekers nog in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet dat te weinig bewegen net zo schadelijk is als... Lees meer

stress yoga 150x150 Bereik je dromen dankzij yoga

Er zijn zoveel verschillende soorten yoga dat het moeilijk is te achterhalen welke stijl bij je past. Wat is bijvoorbeeld een handige yoga oefening als je last hebt van stress? Yoga-lerares Femke Zeeman legt uit. Je neemt je dapper voor nu écht eens te beginnen aan... Lees meer

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5