Feedback formulierHoe gezond is je bruine boterham?

Waar we vroeger dachten dat een bruine boterham met kaas gezond was, trekken steeds meer wetenschappers dit in twijfel. Voor een detox is het zelfs verstandig tarweproducten zoveel mogelijk te laten staan. 

Cardioloog William Davis schreef het boek ‘Wheat belly. Lose the wheat, lose the weight’ om uit te leggen hoe slecht tarwe voor ons is. ‘Geen tarwe meer eten is het beste wat je voor je gezondheid én gewicht kunt doen,’ zegt Davis.

Redenen voor een tarwe detox

Volgens verschillende onderzoeken (onder andere gepubliceerd in het gezaghebbende The Lancet) is tarwe tegenwoordig een belangrijke factor bij overgewicht, diabetes, reuma, astma, prikkelbare darmen en vele andere darm- en auto-immuunziekten.

Als dat nog geen reden genoeg is om wat vaker een boterham te laten liggen, heeft cardioloog Davis nog een resultaat dat aanleiding kan zijn voor een tarwe detox: je bloedsuikerspiegel stijgt meer door het eten van twee volkoren boterhammen dan van twee lepels pure suiker!

Niet zo vreemd dus dat dezelfde Davis vond dat hoe meer tarwe we eten, hoe meer onze buikomvang toeneemt. En dat probeerden we met die ‘gezonde’ volkoren boterham juist tegen te gaan.

Intolerantie voor tarwe en gluten

Tarwe is de meest bekende graansoort en zit in veel producten verwerkt. Zo zitten er gluten in allerlei meelproducten, maar het is ook verwerkt in veel andere producten zoals snoep, sterke drank, kant-en-klare soepen, vruchtendranken, bouillonblokjes en boterhamworst. Zelfs in sommige voedingssupplementen, medicijnen, postzegels (!) en cosmetica zit tarwe.

Net als bij tarwe worden er bij gluten, de eiwitten in brood, steeds meer vraagtekens gezet wat betreft de gevolgen voor de gezondheid. Zo kan het bij mensen onder andere darmproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

Davis en andere onderzoekers geven twee belangrijke oorzaken waarom tarwe slecht is voor ons lichaam:

  1. Tarwe is de laatste jaren enorm gemanipuleerd (om hogere opbrengsten te genereren), waardoor er veel meer gluten in zitten dan goed is voor het menselijk lichaam.
  2. Tarwe is zeer moeilijk verteerbaar, waardoor bij veel mensen zelfs de darmwand beschadigd raakt.

Bronnen voor tarwe en detox:

  • Mäki M, Collin P. Coeliac disease. Lancet 1997; 349: 1755-1759.
  • Davis, W. (2011). Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health

Meer artikelen over detox en gezondheid:

Gistextract MSG E621 150x150 Hoe gezond is je bruine boterham?

Je kent het vast wel, als je aan een zak chips begint is hij op voor je het weet  en er is geen moment geweest dat je genoeg  gegeten had, ondanks dat je al een avondmaal op  had. Het goede nieuws; het  is niet jou schuld,  het slechte nieuws; de  synthetische smaakversterker is de... Lees meer

Vleesvervangers1 150x150 Hoe gezond is je bruine boterham?

Voor alle dierenliefhebbers, vegetariërs en vleeseters onder ons is hier wat stof tot nadenken over ons dagelijks dieet. Dit is namelijk hét moment voor alle vleeseters om te minderen met dierlijke eiwitten. Deze eiwitten komen vooral voor in rood vlees. Maar... Lees meer

bewegen detox 150x150 Hoe gezond is je bruine boterham?

Bewegen is een belangrijke manier om het lichaam en geest te detoxen. Voldoende bewegen werkt zelfs anti-depressief en geeft energie.  Onlangs schreven onderzoekers nog in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet dat te weinig bewegen net zo schadelijk is als... Lees meer

noten detox 150x150 Hoe gezond is je bruine boterham?

Tarwe schrappen van je detox menu is helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, er zijn heel wat gezonde en lekkere alternatieven!  Op het vorige artikel ( Lees meer

tarwe detox 150x150 Hoe gezond is je bruine boterham?

Waar we vroeger dachten dat een bruine boterham met kaas gezond was, trekken steeds meer wetenschappers dit in twijfel. Voor een detox is het zelfs verstandig... Lees meer

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5