Feedback formulierBurnout

Als stress te lang aanhoudt

Al maanden had Kim het gevoel dat ze op haar tandvlees liep. “Elke keer dacht ik: straks, over een paar weken is de stress voorbij en wordt het rustiger. Dan kan ik bijkomen.”

Maar het werd niet rustiger. Gevolg was dat Kim een dag niet meer haar bed kon uitkomen. “Ik sliep twaalf uur in een nacht en overdag deed ik dan ook nog eens een middagdutje. Om nou te zeggen dat ik ervan opknapte. Totaal niet, ik leek alleen maar vermoeider te raken.” Kim was opgebrand. Ze had te lang haar reserves aangesproken en toen die ook op waren, zakte haar energieniveau zo diep weg, dat ze nauwelijks nog uit bed kon komen. Haar dokter stelde vast: een burnout.

Wat is een burnout?

Toen psychotherapeuten 40 jaar geleden met de term burnout op de proppen kwamen, waren veel mensen sceptisch. We zijn allemaal wel eens moe. En we hebben allemaal wel eens geen zin om te werken, of in ons bed te blijven liggen. Om daar een etiket op te plakken, leek wat overdreven.

Daarbij bleek het voor wetenschappers erg moeilijk om bewijs te vinden dat een burnout iets anders is dan depressie of extreme vermoeidheid. Pas een paar jaar geleden bleek uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen dat de hersenactiviteit van iemand met een burnout wel degelijk verschilt van de hersengolven van iemand met oververmoeidheid of een depressie. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de buitenste laag van de hersenen minder actief was bij mensen met een burnout, depressie en extreme vermoeidheid, vergeleken bij gezonde proefpersonen. Maar bij mensen met een burnout was die lagere activiteit op andere plekken in het brein terug te vinden dan bij mensen met oververmoeidheid of depressie.

Hoe herken je een burnout?

Een burnout bestaat uit grofweg drie verschijnselen:

  1. Cynisme, iemand neemt afstand van zijn of haar collega’s en werk
  2. Uitputting, iemand is extreem vermoeid
  3. Verminderde prestaties, iemand heeft het gevoel minder te presteren dan voorheen

Deze verschijnselen kunnen terugkomen op uiteenlopende manieren. Iemand met een burnout kan zichzelf bijvoorbeeld sociaal isoleren, vergeetachtig zijn, minder goed concentreren en het overzicht kwijtraken. Andere tekenen aan de wand zijn besluiteloosheid, neerslachtigheid, weinig oog voor de omgeving, slaapproblemen en stemmingswisselingen.

Dit ongezonde gedrag heeft allerlei negatieve effecten op het lichaam. Iemand die tegen een burnout aanzit zal dan ook sneller en langer ziek worden.

Wie zijn er kwetsbaar voor een burnout?

Tien procent van alle Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een burnout. Hoewel er beroepen zijn waarin de aandoening relatief veel voorkomt (verpleegsters, beurshandelaren, leraren), komt het voor in alle beroepsgroepen en in alle lagen van de bevolking. Een aantal bekende Nederlanders die last kregen van een burnout zijn Angela Groothuizen, Joop van den Ende, Loretta Schrijver en René van der Gijp.

Hoe voorkom je een burnout?

Een veel gehoord probleem van mensen die tegen een burnout aanlopen is: “Ik luisterde niet naar mezelf.” Met ‘mezelf’ bedoelen ze niet alleen hun eigen lichaam, dat vaak op allerlei manieren aangeeft dat het aan het opbranden is, maar ook het eigen gevoel. Ze hebben nergens zin in. Wat ze vroeger leuk vonden kan ze nu niet zoveel meer schelen. En ze zien geen licht meer aan het einde van de tunnel.

Tijdens de 7-Day Recharge leer je vaardigheden aan om naar jezelf te luisteren. Zo leer je via verschillende meditatie oefeningen te luisteren naar plekken in je lichaam waar zich stress aan het ophopen is. Daarbij ga je luisteren naar je gevoel. Door voor jezelf duidelijk te krijgen wat je graag wilt (en wat vooral niet) kun je makkelijker een levenspad uitstippelen dat langs de dingen gaat die jij leuk en belangrijk vindt. En die energieslurpende dingen zoveel mogelijk vermijdt.

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5