Feedback formulierIs Gistextract/ MSG/ E621 slecht voor je?

Je kent het vast wel, als je aan een zak chips begint is hij op voor je het weet  en er is geen moment geweest dat je genoeg  gegeten had, ondanks dat je al een avondmaal op  had. Het goede nieuws; het  is niet jou schuld,  het slechte nieuws; de  synthetische smaakversterker is de schuldige. Deze smaakversterker maakt een onschuldige zak chips opeens een stuk minder onschuldig.

De schuldige smaakversterker is E621, ook wel Ve-tsin of monosodium glutamaat (MSG) genoemd. Ve-tsin komt oorspronkelijk uit Japan en wordt gemaakt van gefermenteerd zeewier.  E621 of MSG wordt  gemaakt van gluten of suikermelasse. E621 wordt gebruikt als hartige smaakversterker en zorgt voor een smaaksensatie van veel  kant en klaar maaltijden, snacks en drinkbouillons.  Het klinkt allemaal vrij onschuldig,  E-nummers en smaakversterkers.  Op veel voedingsetiketten staat dan ook: “E= goed gekeurd door de EU”. Maar wat deze etiketten niet zeggen is dat E621 een verboden smaakversterker was die na een grote lobby actie van de fabrikant goed gekeurd is.

De effecten van E621

Waarom werd deze smaakversterker verboden (en is hij dat in sommige landen buiten de EU nog steeds)?  E621 verstoord de hormoonhuishouding.  Deze verstoring zorgt ervoor dat je meer honger krijgt.  De verstoorde hormoonhuishouding zorgt ervoor dat er tot 4 keer meer insuline wordt aangemaakt. Deze grote hoeveelheid insuline verhoogt  de vetopslag.  Dit betekent dus  dat E621 een dikmaker is. De behoefte  om een zak chips leeg  te eten komt door de toegevoegde E621. De smaakversterker verbreekt de verbinding tussen de hersenen (het verzadigcentrum) en de maag. Dankzij E621 krijg je dus meer honger, geven je hersenen niet meer het juiste signaal af en schiet je vetopslag omhoog. Fabrikanten bekijken deze effecten vanuit een ander perspectief, hoe meer honger wij krijgen na het eten van E621, hoe meer we kopen en hoe meer omzet dit oplevert. Commercieel gezien is E621 is zeer effectieve marketing tool.

Herkenbare klachten

Steeds meer mensen ervaren vage klachten, zoals darmklachten, stekende hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Vaak worden deze klachten door doktoren niet verholpen. De oorzaak is moeilijk te achterhalen. Maar als we kijken naar de klachten die bekend zijn bij het gebruik van E621 kan de oorzaak wellicht wel achterhaald worden. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Stekende hoofdpijn
 • Weinig energie
 • Darm klachten (opgeblazen gevoel, diarree)
 • Hartkloppingen
 • Hoge bloeddruk
 • Spontane eczeem
 • Spontane Astma
 • Slapeloosheid klachten
 • Spontane allergieën
 • Hyperactiviteit
 • Stemmingswisselingen
 • Overgewicht

Een leven zonder E621

E621 heeft een verslavend effect op veel mensen en is daarom moeilijk te weerstaan. Toch heeft doorbijten zin want het eten van voeding zonder E621 heeft op veel mensen een zeer positief effect. Vage klachten verdwijnen,  het energiegehalte stijgt en stemmingswisselingen verminderen. De regels zijn simpel, eet pure, verse producten. Alle producten in pakjes, zakjes en klant en klaar gerechten zijn verboden.  Het is in Nederland een uitdaging om helemaal E621 vrij te eten maar voor 90% moet het lukken. Focus op vers, puur en natuurlijk. Laat de klant en klaar maaltijden, aanmaak sausjes en chips een aantal weken staan en ervaar het verschil. De eerste week is moeilijk maar daarna zijn de resultaten overweldigend en zul je merken dat een leven zonder E621 veel gezonder, energieker en vooral leuker is!

Schuilnamen voor E621

Klaar voor een leven met zo min mogelijk E621? Controleer dan de producten die je koopt. Let wel op, E621 heeft nogal wat schuilnamen. Dit zijn de meest gebruikte schuilnamen voor E621:

 • Gistextract
 • natuurlijke aroma
 • eiwit extract
 • soja extract
 • caseïnaat
 • mononatriumglutamaat
 • glutamaat / glutamaatzuur
 • gehydroliseerd eiwit/proteine/soja eiwit
 • gehydrogeneerde plantaardige olie
 • plantaardig eiwit hydrolysaat

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5