Feedback formulierHoe succesvolle mensen het meeste uit hun weekend halen

Een mensenleven bestaat uit slechts een paar duizend weekenden. De meest succesvolle mensen weten deze weekenden optimaal te benutten. Zij verdoen ze niet aan schoonmaakklusjes en andere verplichtingen.

lvdk2 199x300 Hoe succesvolle mensen het meeste uit hun weekend halenIn haar boek ‘What the Most Successful People Do On the Weekend’ schetst timemanagement expert Laura Vanderkam hoe we het meeste rendement kunnen halen uit onze schaarse tijd.

Ze vertelt in haar boek hoe je de controle over je weekenden kan nemen door vooruit te plannen, selectief te zijn met je tijd en je uiteindelijk over te geven aan waar je het meest van houdt.

De eerste stap: het maken van bewuste keuzes

Het is zo makkelijk om op vrijdagavond of zaterdagochtend neer te ploffen op de bank en tv te kijken… Maar zo zullen jouw spaarzame uurtjes al snel opgaan in het niets, in plaats van bewust te kiezen hoe je je vrije tijd nuttig kan gaan besteden.

Vanderkam schrijft: “In een wereld van constante drukte en connectiviteit, zal zelfs tijd die we met niksen verdoen, bewust moeten worden gekozen. Want ook die tijd zal worden ingevuld met iets, of het nu bewust  gekozen is of niet – en niet kiezen betekent dat het iets is dat onze uren vult en ons daardoor minder voldoening zal geven dan de tijd die we ons herinneren die we zelf bewust hebben ingedeeld. ”

Maak afspraken met jezelf, al is het alleen maar om een boek te lezen
Voormalig gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, zegt dat je een plan nodig hebt voor het weekend. Dit plan heb je nodig voor het indelen van specifieke uren en minuten voor activiteiten die je wilt gaan doen. Pas dan kun je compromissen sluiten met jezelf.
Huckabee adviseert: “Als je weet dat je een boek wilt gaan lezen, doe het dan, in plaats van te gaan bedenken dat je in die tijd ook muziek had kunnen beluisteren of een wandeling had kunnen maken. Je moet gedisciplineerd zijn en je verbinden tot de beslissingen die je hebt gemaakt. Want anders verspil je nog meer tijd aan het bedenken hoe je jouw tijd in zou kunnen gaan delen.”

Een goede planning zorgt voor leukere weekenden

Vanderkam citeert Harvard psycholoog Daniel Gilbert, “de grootste prestatie van het menselijk brein is de mogelijkheid om objecten en episodes die niet bestaan toch als echt te kunnen voorstellen.” Gilbert heeft het over anticipatie. Anticipatie is goed voor een flinke portie geluk, die afkomstig is van het denken over de activiteiten die we willen gaan plannen. Vanderkam schrijft: “Als je ernaar uitkijkt om iets leuks te gaan doen, dan ervaar je bij het plannen al net zoveel plezier als op het moment dat het leuke uitje echt staat te gebeuren. Het grote verschil is dat de vreugde veel langer kan duren.”

Zie hier een van zijn motiverende toespraken: The surprising science of happiness

Plan 3 tot 5 belangrijke afspraken in je weekend, maar plan zeker niet elk uur vol
Vanderkam zegt dat de meeste mensen ineenkrimpen bij de gedachte aan het plannen van hun weekend. Maar het maken van 3 tot 5 belangrijke afspraken betekent niet dat je het hele weekend vol moet plannen van minuut tot minuut.
Ze schrijft: “Drie afspraken  maken van drie uur per stuk, betekent negen vol geplande uren van de 36 wakkere uren die je hebt. Dat laat veel relaxtijd over om lekker onderuit op de bank te hangen, tenminste als je niet drie kleine kinderen hebt.

Maak een lijst van dingen die je wilt gaan doen in het weekend

Wanneer het weekend is aangebroken en je van jezelf weer allerlei verplichte dingen moet doen, dan kun je dichtslaan. Hierdoor komt er niks meer terecht van al je plannen.
Daarom is het zo belangrijk om een goed en efficiënt  lijstje voor je weekend te maken.
Vanderkam suggereert om een lijst te maken van alle wensen die je nog hebt voor de rest van je leven, het zogenaamde ‘Plan van 100 dromen’. Sommige wensen zijn soms niet meteen uitvoerbaar, zoals een reisje naar de piramides in Egypte, daarentegen zijn andere wensen wel eenvoudig te verwezenlijken, bijvoorbeeld picknicken in het park.

Een van de belangrijkste geheimen Vanderkam is om ‘diep te graven’. Zelfs als er activiteiten bijstaan die je niet hebt gedaan sinds je kindertijd, kun je ze een onderdeel van jouw reguliere weekend maken. Voorbeeldje: een van haar lezers heeft zich aangemeld voor pianolessen op zaterdagochtend. Hij is gelukkiger dan ooit.
Vanderkam zegt dat ouders soms zo verstrikt zitten in het plannen van het leven van hun kinderen, dat ze vergeten om leuke activiteiten te plannen voor zichzelf.

Moraal van het verhaal: kies iets dat veel betekent voor jou en maak er een permanente routine van!

Bron: http://www.businessinsider.com/successful-people-weekends-2014-1?op=1#ixzz2q6a87f6C

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5