Feedback formulierWegwijs in de yoga jungle

Er zijn zoveel verschillende soorten yoga dat het moeilijk is te achterhalen welke stijl bij je past. Wat is bijvoorbeeld een handige yoga oefening als je last hebt van stress? Yoga-lerares Femke Zeeman legt uit.

Je neemt je dapper voor nu écht eens te beginnen aan yoga. Je kruipt achter de computer en begint met Googlen. Je leest Hatha yoga, Power yoga, Ashtanga yoga.

Help! Wat betekenen al die yoga namen?

Zelfs als je een klein beetje doorhebt wat een yoga vorm inhoudt, is het lastig in te schatten welke yoga nu past bij jouw persoonlijkheid. Je bent immers niet altijd ‘rustig van aard’ of een ‘opgejaagd type’. Daarom kun je ook verschillende soorten yoga naast elkaar beoefenen.

Yoga tegen stress

Wanneer ik bijvoorbeeld in een hectische periode zit, vind ik het heerlijk om naar een rustige yogales te gaan. Maar als ik niet vooruit te branden ben is een yogales met een beetje meer dynamiek waarschijnlijk effectiever.

In principe is elke fysieke vorm van yoga die we vandaag in het Westen tegenkomen Hatha – ha (zon) en tha (maan) brengt verschillende tegenstellingen in balans. Er zijn verschillende variaties ontstaan op de yogahoudingen (asanas, het derde van de acht yoga paden). Ik leg een aantal bekende variaties hieronder kort uit.

Direct aan de slag met populaire yoga stijlen:

Bikram yoga: een standaard serie van 26 statische yoga poses: 13 liggende en 13 staande houdingen in een ruimte van 40 graden celsius. Door de warmte worden je spieren soepeler wat de lenigheid bevorderd.

Ashtanga & Power yoga: In de naam Ashtanga zitten de 8 paden van de Indiase filosoof Patanjali verweven. Het is een dynamische vorm van yoga en je beweegt jezelf van de een naar de andere houding via een vinyasa waardoor er een natuurlijke flow ontstaat. Deze flow kan ook weer meditatief werken.

Iyengar: deze stijl is gebaseerd op de leerlingen van de yogi B.K.S. Iyengar. De yogahoudingen worden met de grootste precisie ‘in de juiste lijn’ gebracht. Daarnaast wordt er binnen deze stijl gebruik gemaakt van zo genoemde props. Dit zijn hulpmiddelen om het lichaam te ondersteunen in het veilig openen en strekken.

Sivananda: deze yogalessen bevatten doorgaans een vast aantal elementen namelijk pranayama (ademhalingsoefeningen), zonnegroeten, een serie van 12 yoga houdingen en meestal wordt er gechant. Chanten is het ritmisch herhalen van woorden of klanken welke een meditatieve uitwerking hebben.

Yin yoga: Een van mijn absolute favorieten omdat het onverwerkte emoties als het ware los weekt. Denk eens aan een ‘stijve nek’, emoties hebben invloed op de spierspanning in je lichaam. In een Yin yogales wordt er meestal maar een klein aantal yogahoudingen uitgevoerd. Deze houd je echter langer vast – soms wel vijf minuten – zodat het bindweefsel om de gewrichten heen wordt opgerekt.

Uiteraard zijn er nog veel meer soorten yoga. Maar yoga is en blijft 1% theorie en 99% praktijk, dus ik raad je aan vooral te gaan experimenteren. Het enige dat je nodig hebt is een open mind. En een beetje humor.

Meer artikelen over yoga en detox:

shutterstock 101876947a2 150x150 Wegwijs in de yoga jungle

Een mensenleven bestaat uit slechts een paar duizend weekenden. De meest succesvolle mensen weten deze weekenden optimaal te benutten. Zij verdoen ze niet aan schoonmaakklusjes en andere verplichtingen.  Lees meer

mindfulness detox 150x150 Wegwijs in de yoga jungle

Dat je niet hoeft te verzanden in zweverig, humorloos geneuzel als het over mediteren gaat, bewijst schrijver en neurowetenschapper Sam Harris. Met zijn nuchtere blik op meditatie en mindfulness, kreeg hij het zelfs voor elkaar om een zaal met 4000 atheïsten,... Lees meer

yoga droom detox1 150x150 Wegwijs in de yoga jungle

Hoe kan het toch dat mensen met enorme passie er toch vaak niet in slagen hun droom te verwezenlijken? We zien het regelmatig op tv. Man, vrouw en kinderen vertrekken vol goede moed naar het buitenland om de lang gekoesterde droom te gaan vervullen. En hoewel de... Lees meer

bewegen detox 150x150 Wegwijs in de yoga jungle

Bewegen is een belangrijke manier om het lichaam en geest te detoxen. Voldoende bewegen werkt zelfs anti-depressief en geeft energie.  Onlangs schreven onderzoekers nog in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet dat te weinig bewegen net zo schadelijk is als... Lees meer

stress yoga 150x150 Wegwijs in de yoga jungle

Er zijn zoveel verschillende soorten yoga dat het moeilijk is te achterhalen welke stijl bij je past. Wat is bijvoorbeeld een handige yoga oefening als je last hebt van stress? Yoga-lerares Femke Zeeman legt uit. Je neemt je dapper voor nu écht eens te beginnen aan... Lees meer

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5