Feedback formulierAlternatieven voor tarwe

Tarwe schrappen van je detox menu is helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, er zijn heel wat gezonde en lekkere alternatieven! 

Op het vorige artikel (‘Hoe gezond is je bruine boterham?’), waarin de nadelige gevolgen van tarwe op de gezondheid werden beschreven, kwamen veel reacties op de sociale media. Veel lezers vroegen zich af: waarmee kun je de bruine boterham vervangen? Hieronder worden een aantal alternatieven beschreven.

De boterhammen bij je ontbijt kun je vervangen door noten met fruit of door een gezonde (groene) smoothie. Vaker noten eten is sowieso aan te raden, want noten zitten boordevol gezonde stoffen en zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Vooral walnoten (wiki) hebben een positief effect op je gezondheid.

Ook je lunch kun je gemakkelijk detoxen van tarwe door een goedgevulde soep of salade te eten. Kijk op onze recepten-pagina voor meer ideeën.

Verder zijn er de volgende alternatieven voor tarwe:

Boekweit

Boekweit is een goed alternatief voor tarwe. Als meel wordt het van oorsprong gebruikt in pannenkoeken, maar ook in andere baksels werkt het goed. Na een nachtje weken, zijn de driehoekige korrels een heerlijk voedzaam ontbijt met wat kokosmelk en fruit. Boekweit is een goede bron van antioxidanten.

Amandelmeel

Amandelmeel is goed te gebruiken in gebak als vervanging van tarwebloem. Je kunt er ook prima hartige quichekorsten van maken. Het bevat veel eiwit en nauwelijks koolhydraten. Amandelen zijn bovendien een goede bron van vitamine B2, vitamine E en magnesium.

Kokosmeel

Kokosmeel is ook een goede bron van eiwitten. Het is glutenvrij en bevat heel veel vezels (58% meer dan tarwe). Ondanks dat kokosmeel iets ander werkt als normaal meel, kun je het prima gebruiken bij het bakken van (gezonde) koekjes of een bananencake.

Lijnzaad en sesam

Lijnzaad en sesam zijn zaden die je goed kunt gebruiken om bijvoorbeeld crackers van te maken. Lijnzaad bevat veel van het omega 3 vet ALA, dat erg gezond is.

Quinoa

Quinoa is erg voedzaam, glutenvrij en is in veel gerechten te gebruiken, bijvoorbeeld salades.

Wil je tarwe niet helemaal uit je leven bannen? Laat het dan in ieder geval één nacht weken in water voordat je het bereidt. Het weken van granen is de beste manier om de minder goede stoffen te verwijderen. Dat wisten onze voorouders allang. Die gebruikten granen nooit zonder ze een nacht te weken.

Meer artikelen over detox en gezondheid:

Gistextract MSG E621 150x150 Alternatieven voor tarwe

Je kent het vast wel, als je aan een zak chips begint is hij op voor je het weet  en er is geen moment geweest dat je genoeg  gegeten had, ondanks dat je al een avondmaal op  had. Het goede nieuws; het  is niet jou schuld,  het slechte nieuws; de  synthetische smaakversterker is de... Lees meer

Vleesvervangers1 150x150 Alternatieven voor tarwe

Voor alle dierenliefhebbers, vegetariërs en vleeseters onder ons is hier wat stof tot nadenken over ons dagelijks dieet. Dit is namelijk hét moment voor alle vleeseters om te minderen met dierlijke eiwitten. Deze eiwitten komen vooral voor in rood vlees. Maar... Lees meer

bewegen detox 150x150 Alternatieven voor tarwe

Bewegen is een belangrijke manier om het lichaam en geest te detoxen. Voldoende bewegen werkt zelfs anti-depressief en geeft energie.  Onlangs schreven onderzoekers nog in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet dat te weinig bewegen net zo schadelijk is als... Lees meer

noten detox 150x150 Alternatieven voor tarwe

Tarwe schrappen van je detox menu is helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, er zijn heel wat gezonde en lekkere alternatieven!  Op het vorige artikel ( Lees meer

tarwe detox 150x150 Alternatieven voor tarwe

Waar we vroeger dachten dat een bruine boterham met kaas gezond was, trekken steeds meer wetenschappers dit in twijfel. Voor een detox is het zelfs verstandig... Lees meer

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5