Feedback formulierMindfulness, wat is dat eigenlijk?

Noem joggen ‘mindful hardlopen’ en je hebt ineens iets dat stress en piekeren nog eens extra vermindert (als je de bedrijfjes moet geloven die dit aanbieden). En zeg je dat het minuutje voor jezelf eigenlijk een ‘mindful momentje’ is en je hebt een middel te pakken dat depressie tegengaat (als je de verhalen op sommige blogs moet geloven).

Maar wat is mindfulness eigenlijk? En wat houdt een mindfulness meditatie precies in?

Mindful betekent letterlijk indachtig of oplettend. Iemand doet dus eigenlijk precies het tegenovergestelde van multitasken: de persoon concentreert zich volledig op een ding. Een bekende oefening is bijvoorbeeld het concentreren op het eten van een rozijn, gedurende een kwartier. Eerst kijkt de persoon heel nauwlettend naar hoe de gedroogde druif eruit ziet, om er vervolgens heel lang op te kauwen en elke sensatie uitgebreid te voelen. Proeven met een hoofdletter ‘P’ dus.

Mindfulness meditatie

Sinds de meditatie-hype in Nederland van de grond is gekomen, wordt mindfulness vooral geassocieerd met meditatie. Hoewel mindfulness meditatie wortels heeft in Oosterse meditatie technieken, is het een Westers verschijnsel. Begin zeventiger jaren schreef de Amerikaanse oud-hoogleraar Jon Kabat-Zinn op basis van boeddhistische meditatietechnieken het Mindfulness-Based Stress Reduction programma (MBSR).

Met dit programma legde Kabat-Zinn de basis voor mindfulness meditatie, dat met name in het Westen populair is. Tijdens een mindfulness meditatie maakt iemand simpelweg notitie van alle gedachtes en gevoelens die in het bewustzijn opkomen, zonder daar lang bij stil te staan of dieper over na te denken. Met deze ‘open mind oefening’ is het mogelijk om een soort niet-reactief bewustzijn te trainen.

Negatieve gedachtes en stress

Beoefenaars van deze vorm van meditatie rapporteren dat het ze leert negatieve gedachtes te doorbreken. Een aantal onderzoeken laat zien dat vooral patiënten die lijden aan depressie gebaat zijn bij mindfulness meditatie. Dankzij mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) piekerden patiënten minder, maakten zich minder zorgen en hadden minder depressieve symptomen. Ook vond een studie dat patiënten na het volgen van MBCT minder snel terugvielen in een depressie.

Een ander, veel gehoord voordeel van mindfulness meditatie is dat het rust brengt en stress tegengaat. Wetenschappelijke studies vonden veranderingen in de hersenen bij mensen die aan mindfulness meditatie hadden gedaan, met name in gebieden die belangrijk zijn voor leer- en geheugenprocessen en de regulering van emoties. Via deze weg zou mindfulness meditatie kunnen bijdragen aan een sneller herstel van ziektes of patiënten leren makkelijker met de pijn of ziekte te leven. Kabat-Zinn vond bijvoorbeeld dat zijn programma uitbehandelde patiënten leerde omgaan met chronische pijn en stress.

Onderzoeken naar mindfulness meditatie en stress:

  • J. Kabat-Zinn, L. Lipworth and R. Burney, The clinical use of mindfulness meditation for the self-regulation of chronic pain. J Behav Med 8 (1985), pp. 163–190.
  • J. Kabat-Zinn, L. Lipworth, R. Burney and W. Sellers, Four year follow-up of a meditation-based program for the self-regulation of chronic pain: treatment outcomes and compliance. Clin J Pain 2 (1986), pp. 159–173.

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5