Feedback formulierHoe ademhalingsoefeningen stress kunnen verminderen

Het lijkt zo simpel, even een aantal keer goed en diep ademhalen, maar zoveel mensen vergeten het zodra stress toeneemt. Zonde, want het is een handige techniek om juist stress tegen te gaan en je gemoedstoestand te verbeteren.

Sommige mensen vertellen dat ademhalingsoefeningen eerst opwinding opwekt, gevolgd door fysieke en mentale rust. Ook merken ze dat ze alerter zijn.

Fysieke veranderingen die samenhangen met stress

Er zijn verschillende aanwijzingen in onderzoeken dat mensen die regelmatig ademhalingsoefeningen doen niet alleen minder last hebben van psychologische klachten als depressie en stress, maar dat er ook meetbare veranderingen in hun lichaam optreden. Ze verbruiken minder zuurstof en hebben een lagere bloeddruk en hartslag, fysieke veranderingen die samenhangen met stress.

De meeste ademhalingstechnieken luisteren naar mooie namen die vooral in yoga-praktijken worden gebruikt. Een bekende is de Ujayi, ook wel ‘oceanische ademhaling’ genoemd vanwege het suizende geluid dat erbij wordt gemaakt. Dit is een techniek waarbij langzaam wordt ademgehaald: 2 tot 4 ademhalingen per minuut. Bij Bhastrika wordt lucht snel in en uitgeademd met een flinke kracht en met een snelheid van 30 ademhalingen per minuut.

Verder zijn er de bekende ‘Om’ ademhalingen, waarbij tijdens drie uitademingen ‘Om’ wordt gezegd. En de Sudarshan Kriya, een vorm van cyclisch ademhalen met variërende snelheden: snel, medium en langzaam.

Ademhalingsoefeningen helpen ook om in slaap te vallen

Deze ademhalingstechnieken zijn tot dusver het beste onderzocht (zie de onderzoeken onder dit artikel) en de positieve bevindingen zijn aan deze oefeningen toe te schrijven.

Verder werd er in onderzoeken gevonden dat vijf minuten rustig ademen (Ujayi) helpt bij het in slaap vallen en mediteren. Mensen komen dankzij de langzame ademhaling in een kalmere mentale staat die helpt bij zowel slapen als meditatie.

Test het voor jezelf met de volgende oefening:

Ga rechtop zitten en begin met een diepe, langzame ademhaling door je neus. Voel hoe je buik uitzet als je inademt. Laat bij het uitademen je buik langzaam leeglopen. Herhaal dit 5 keer, op een ontspannen, relaxte manier.

Doe dit nog een keer, maar laat nu je borstkas iets omhoog komen. Belangrijk is opnieuw dat je niet verkrampt (trek bijvoorbeeld niet je schouders op). Herhaal deze ademhaling op een ontspannen manier ook 5 maal.

Merk je een verandering?

Nog meer oefeningen om zelf uit te proberen

Zorg dat je tijdens het uitvoeren van de oefeningen op een rustige plek bent, waar je even niet gestoord zult worden.

 • Ontspanningsoefening
  Een stram en gespannen lichaam? Dan kan de volgende oefening uitkomst bieden. Ga op je rug op bed liggen. Doe je ogen dicht. Het is de bedoeling dat je één voor één je spiergroepen aan gaat spannen om ze vervolgens weer te ontspannen.Start met de kuiten en werk vervolgens omhoog naar de bovenbenen, buik, borst, armen, handen, nek en eindig bij de spieren die in je hoofd zitten. Wanneer je dit aan het doen bent zorg je dat je rustig en diep ademhaalt. Wanneer je die spieren aanspant adem je door de neus in. Adem uit door de neus wanneer je de spieren ontspant.
 • Visualisatie oefening
  De bedoeling van deze oefening is om je hoofd naar een plek te brengen waar je op dit moment het liefst zou willen zijn.Sluit je ogen en focus je op een plek waar je graag zou willen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de mooiste vakantie van je leven.Door zoiets positiefs te visualiseren, zullen negatieve gedachtes snel verdwijnen.
  Je kunt deze oefening doen waar en wanneer je maar wilt. Als je maar even je ogen kunt sluiten (dus niet tijdens het autorijden…). Het werkt overal!
 • Ademhalingsoefening
  Met deze ademhalingsoefening zul je in balans komen en rust vinden. Je brengt met het uitvoeren van deze oefening namelijk de linker- en rechterhersenhelft in verbinding met elkaar. De oefening werkt het best wanneer je energie nodig hebt of als je je moet gaan focussen op iets. Je voelt je door deze oefening scherper.
  Oef 150x150 Hoe ademhalingsoefeningen stress kunnen verminderen
  Start in een comfortabele positie alsof je gaat mediteren. Houd de duim van je rechterhand op je rechter neusgat. Adem diep in via je neus. Op de top van het inhaleren sluit je het linker neusgat af met de ringvinger van dezelfde hand. Adem vervolgens uit via het rechter neusgat. Herhaal dit met je andere hand.

Onderzoeken naar stress en ademhalingsoefeningen:

 • Browna, R. P., & Gerbarg, P. L. (2009). Yoga Breathing, Meditation, and Longevity. Longevity, Regeneration, and Optimal Health: Ann. N.Y. Acad. Sci., 1172, 54–62 (2009).
 • Joseph, C. N., Porta, C., Casucci, G., Casiraghi, N., Maffeis, M., Rossi, M., & Bernardi, L. (2005). Slow Breathing Improves Arterial Baroreflex Sensitivity and Decreases Blood Pressure in Essential Hypertension. Hypertension, 46, 714-718.

Meer artikelen over ademhalingsoefeningen:

shutterstock 101876947a2 150x150 Hoe ademhalingsoefeningen stress kunnen verminderen

Een mensenleven bestaat uit slechts een paar duizend weekenden. De meest succesvolle mensen weten deze weekenden optimaal te benutten. Zij verdoen ze niet aan schoonmaakklusjes en andere verplichtingen.  Lees meer...

mindfulness detox 150x150 Hoe ademhalingsoefeningen stress kunnen verminderen

Dat je niet hoeft te verzanden in zweverig, humorloos geneuzel als het over mediteren gaat, bewijst schrijver en neurowetenschapper Sam Harris. Met zijn nuchtere blik op meditatie en mindfulness, kreeg hij het zelfs voor elkaar om een zaal met 4000 atheïsten,... Lees meer...

yoga droom detox1 150x150 Hoe ademhalingsoefeningen stress kunnen verminderen

Hoe kan het toch dat mensen met enorme passie er toch vaak niet in slagen hun droom te verwezenlijken? We zien het regelmatig op tv. Man, vrouw en kinderen vertrekken vol goede moed naar het buitenland om de lang gekoesterde droom te gaan vervullen. En hoewel de... Lees meer...

bewegen detox 150x150 Hoe ademhalingsoefeningen stress kunnen verminderen

Bewegen is een belangrijke manier om het lichaam en geest te detoxen. Voldoende bewegen werkt zelfs anti-depressief en geeft energie.  Onlangs schreven onderzoekers nog in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet dat te weinig bewegen net zo schadelijk is als... Lees meer...

stress yoga 150x150 Hoe ademhalingsoefeningen stress kunnen verminderen

Er zijn zoveel verschillende soorten yoga dat het moeilijk is te achterhalen welke stijl bij je past. Wat is bijvoorbeeld een handige yoga oefening als je last hebt van stress? Yoga-lerares Femke Zeeman legt uit. Je neemt je dapper voor nu écht eens te beginnen aan... Lees meer...

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5