Feedback formulierHoe concentreer je je optimaal?

Een bizar aspect van het menselijke brein is dat er altijd gedachtes opborrelen – probeer maar eens een paar minuten aan niets te denken. Heel soms popt er een briljant op, maar vaker zijn het verwachtingen, zorgen of angsten. Juist op momenten van stress kunnen zorgen en angsten het brein kapen, waardoor onze gedachtes in een ongezonde, weinig productieve en negatieve spiraal blijven hangen.

In een vorig artikel, over het onderzoek van professor Richard J. Davidson, beschreef ik hoe concentratieoefeningen (meditatie) kunnen voorkomen dat onze gedachtes een duikvlucht maken. Hieronder interview ik ervaringsdeskundige Eskil Rønningsbakken, die de bijna-doodervaringen tijdens zijn stunts te lijf gaat met ademhalingstechnieken en technieken uit yoga en meditatie. Hoe zorgt deze Noor ervoor dat angsten als ‘wat als ik doodval’ niet zijn gedachtes overnemen op momenten dat hij een handstand maakt boven een afgrond?

Een handstand is overigens niet het enige dat hij doet. Vaak zet hij eerst een aantal stoelen aan de rand van een afgrond. Vervolgens klimt hij – zonder vangnet of koord en al dan niet in zijn onderbroek – op de wankele toren, om op de bovenste stoel een handstand te maken. Als het zweet je nog niet in je handen staat, bekijk dan even deze video.

Wat is je geheim?

Eskil: ‘Ik denk dat de technieken die ik gebruik overdraagbaar zijn naar elke situatie in het leven die in het begin beangstigend lijkt. De sleutelwoorden zijn “korte en veilige bewegingen, stap voor stap”.’

‘Ik oefen continu met wat angstig lijkt, zodat ik mijn angst kan overwinnen en kan functioneren in de gevaarlijke situatie. Ik doe ook het hele jaar door yoga en ademhalingstechnieken om te ontspannen en vitaal te blijven.’

Hoe lang van tevoren begint je voorbereiding? Hoe concentreer je je optimaal?

‘Voor elke stunt doe ik technische metingen en bezoek ik de locatie, waarbij ik mogelijke problemen probeer te elimineren. Daarna volgt zo’n drie tot twaalf maanden oefening voordat ik de stunt doe.’

Wat doe je de dagen voor het bijna-doodmoment?

‘Zo’n twee weken voordat ik een serieuze balanseeract doe, zet ik mijn telefoon uit, zit ik niet achter mijn computer en ik zorg ervoor dat gadgets me niet storen. Ik bedenk wat ik precies stap voor stap zal doen, en zo’n twee dagen voor de stunt komen gedachtes over slagen en vallen allebei in mijn hoofd op. Vanaf dat moment begin ik de gedachte over slagen te ondersteunen en zorg ik ervoor dat die gedachte sterker en sterker wordt, totdat de andere optie (vallen) niets meer te zeggen heeft.’

Wat doe je op de dag van de stunt?

‘Ik slaap meestal niet goed de nacht voor een grote stunt, hoe zeer ik ook mijn best doe. In de ochtend zorg ik ervoor dat ik licht eet en dat al mijn kanalen vrij zijn van storingen. De gedachten over wat ik ga doen zijn zo sterk, dat er weinig ruimte is voor iets anders.’

‘Op de locatie doe ik vervolgens een warm-up, gecombineerd met ademhalingstechnieken om mijn lichaam te kalmeren en 100 procent in te tunen.’

EskilRonningsbakken5 Hoe concentreer je je optimaal?

‘Het moment dat ik op de stoelen of op de rand ben, richt ik mijn blik op een punt en de rest wordt troebel. Het geluid dat ik dan hoor lijkt op de ruis die je hoort tussen twee radiostations – een zoem – en niets anders komt mijn hoofd in. Het gaat om het moment overleven!’

‘Ik werk met een ideaal beeld dat ik al lang voor mijn optreden in mijn hoofd heb, en dit neemt mijn complete focus over. Het kost tijd om deze state of mind te bereiken, maar ik geloof dat het mogelijk is voor iedereen.’

Hoe heb jij geleerd je zo te concentreren?

‘Als kind liep ik over van de energie en ik wilde verschillende dingen tegelijk. Toen ik 5 jaar was vertelde een yoga leraar me hoe ik me op een ding tegelijk kon richten – simpelweg door me een handstand te leren. Er was geen ruimte voor andere gedachtes toen ik op mijn handen stond. Later gebruikte ik dezelfde techniek voor jongleren, evenwichtsoefeningen en hoogtevrees te controleren.’

‘Ik gebruikte de techniek in elke situatie in mijn leven en in een bredere context. Wat ooit begon met een handstand is tegenwoordig het creëren van mooie platen van de kleine, weerloze mens omgeven door de enorme, oncontroleerbare natuur. Met deze natuur moeten we samenwerken – die moet je niet tegenwerken. Het draait allemaal om balans!’

Dit is een deel van het interview dat Ger Post hield met Eskil Rønningsbakken voor zijn boek ‘Stalen Zenuwen – Presteren onder druk’. Meer informatie over Eskil vind je hier

Detox Recepten

De lekkerste stressdetox recepten. Deze maaltijden zijn supergezond, licht verteerbaar en geven je de nodige energyboost!7-Day Recharge

Haal stress uit je lijf, breng balans in je leven: ga de uitdaging aan met jezelf. Start vandaag nog met de 7-Day Recharge!Tips bij stress

Op zoek naar een betere balans in je drukke leven? Vind hier inspiratie en lees de laatste tips om te relaxen en te stressdetoxen.Stressdetox.net located at Leidsestraat 74 , Amsterdam, Netherlands . Reviewed by 154 customers rated: 4.8 / 5